Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 

Rendszerterápia - családállítás

Értesítés a legközelebbi időpontokról

Hol a helyem?

A problémák gyakran abból erednek, hogy meg akarjuk változtatni a szabályokat, át akarjuk "írni" a törvényeket. Olyan törvényeket, amelyek eredendő módon szabályozzák az életünket, a rendszerünket. A változtatás szándéka általában tudati szinten születik, valami morális, vagy etikai alapon. A tudati alapon megfogalmazott szabályok vagy törvények és az eredendő szabályok között minden esetben feszültség jön létre. Ráadásul egy feloldhatatlan feszültség. A tudatom diktálja az egyik igazságot, a lelkem pedig a másikat.

Például feszültséget teremthetek azzal, hogy beavatkozom a Kicsi-Nagy között működő rendbe. A "nagyságnak" vannak előjogai, egyszerűen abból adódóan, hogy a Nagy, már megtett egy utat, megtapasztalt dolgokat, amit a Kicsi még nem. Ha a Kicsinek előjogot adok a Naggyal szemben, akkor a Nagy úgy érzi, hogy megfosztották valamitől, ami neki jár. A Kicsi - az őt támogató erő védelmében - visszaél a helyzettel és megtapasztalja azt, hogy nem kell felnőnie - bejárnia az utat - ahhoz, hogy jogai legyenek. Ez az állapot konfliktushoz vezet.

A családban ez úgy jelenik meg, hogy a Nagy úgy érzi, hogy a Kicsit jobban szeretik. Ezért fontos megadni mindenkinek azt a helyet, ami neki jár, ami az övé.

Ezt érdemes érvényesíteni nem csak a családban, hanem minden közösségben.