Naptár

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 

Rendszerterápia - családállítás

Értesítés a legközelebbi időpontokról

Vakcina

Most, hogy van már vakcina – sőt, egyre több vakcina – sokan fellélegeznek. – Végre látjuk az alagút végét! Ismét az ember győzött a természet felett. Igaz, hogy fájdalmas áldozatok árán, de győztünk.

Igen? Szerintem inkább vesztettünk. Lehet, hogy kijutunk az alagútból, de mi a biztosíték arra, hogy nem jön egy másik, egy sokkal hosszabb alagút. Folyamatos vesztésben vagyunk. Gondoljunk bele. Miközben az egyik oldalon csúcstechnológiákat fejlesztünk, a másik oldalon egy vírus kiüti a világot. Pedig a vírusok az élő rendszer részei, mindig is velünk-, bennünk léteztek és léteznek. Talán éppen a túlélésben van szerepük, amikor próbára teszik az immunrendszerünket. A lényeg, hogy ez a járványhelyzet erősen rámutat, hogy mennyire sérülékenyek vagyunk. Ha a gondolkodásunkkal nem lettünk volna képesek a természet fölé emelkedni, akkor az emberi faj már régen nem létezne. Csakhogy a kérdés az, hogy meddig mehetünk el?  A tudásunkkal meddig sajátíthatjuk ki a Földet, a világot? Hová tart ez a törekvés? Meddig akarjuk feszíteni a húrt? Meddig kell még bizonyítani, hogy mi vagyunk a legjobbak? Nem lenne jobb békében együtt élni a teremtett világgal? Tiszteletben tartva azt, amiből születtünk.

A covid talán egy üzenet, hogy még nem késő. Még dönthetünk, hogy harc, vagy megbékélés. Szimbiózis, vagy parazitizmus. A döntés a Tiéd, hogy melyik oldalra állsz.